Tarttuva maksatulehdus eli Adenovirus

Taudin aiheuttaja on koiran adenovirus 1 (CAV-1), joka säilyy tartuntakykyisenä koiran ulkopuolella viikkoja, jopa kuukausia. Koira saa tartunnan sairaan koiran ulosteiden, virtsan tai syljen välityksellä. Taudin itämisaika on 4-9 päivää. Taudinkuva vaihtelee lievästä kuumeilusta vakavaan maksan toimintahäiriöön. Mitä nuorempi koira, sitä todennäköisemmin se kuolee tautiin.

Sairastuneilla koirilla on kuumetta, keltaisuutta, keskushermosto-oireita, oksentelua ja ripulia sekä turvotusta eri puolilla kehoa. Noin 25%:lle koirista kehittyy jälkioireena ns. sininen silmä -oire, jossa molempien silmien sarveiskalvot ovat samentuneet. Yleensä samentuma häviää itsestään. Lievissä sairastapauksissa ohimenevä samentuma voi olla taudin ainoa oire. Taudista parantuneet koirat voivat levittää virusta virtsassaan jopa kuukausia.

Tarttuva maksatulehdus eli HCC (lat. hepatitis contagiosa canis) on akuuttia maksatulehdusta aiheuttava tauti erityisesti nuorilla koirilla, jonka aiheuttaja on koiran adenovirus 1 (CAV 1).[1] Koiran adenovirus tarttuu suorassa kontaktissa koirasta toiseen, mutta tartunta voi tapahtua myös epäsuorasti koiran eritteiden välityksellä, sillä infektion saanut koira erittää virusta sylkeen, virtsaan ja ulosteisiin. Taudista toipuneet koirat voivat erittää virusta eritteissään jopa useita kuukausia toipumisen jälkeen, mutta kerran sairastettu tauti antaa elinikäisen immuniteetin tautia vastaan. Ympäristössä virus voi selviytyä hengissä sopivissa olosuhteissa kuukausia.

Tarttuvan maksatulehduksen taudinkuva vaihtelee lievistä oireista vakavaan maksan toimintahäiriöön. Yleisiä oireita infektoituneella koiralla ovat kuumeilu, syömättömyys, runsas juominen, vatsan arkuus, ripuli, oksentelu ja anemia, jonka merkkinä ovat kalpeat limakalvot.

Jälkioireina joillakin koirilla esiintyy blue eye -syndroomaa eli silmän sarveiskalvo on samentunut nestepitoisuuden nousun vuoksi. Muutos voi koskea vain toista silmää tai molempia. Osalla koirista tämä on ohimenevää, mutta osalle muutos jää pysyväksi.

Rokotus

Suomessa koirilla käytetyt kaikki yhdistelmärokotteet sisältävät myös rokotteen tarttuvaa maksatulehdusta vastaan. Rokotus annetaan kolmen kuukauden, neljän kuukauden ja vuoden ikäiselle koiralle. Tämän jälkeen rokotus tulisi uusia kolmen vuoden välein.